Mandlové kakaové cukroví bez lepku
Postup přípravy
Kakao (18 g) a cukr (80 g) prosejeme a smícháme směs (260 g) a drcenými mandlemi. Přidáme na kousky nakrájené máslo (150 g) a 1 vejce. Vypracujeme pevné těsto. Vypracování těsta vyžaduje trpělivost, chvíli trvá, než se suroviny hnětením propojí. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme hodinu odležet v chladničce. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plechy vyložíme pečicím papírem. Odleželé těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrajujeme tvary. Cukroví pečeme po dobu asi 12 minut (v závislosti na velikosti tvarů) a po upečení necháme vychladnout na papíře. Cukroví poslepujeme vanilkovým krémem. Mléko (125 ml) rozmícháme s moukou (15 g) a na mírném plameni přivedeme k varu. Povařte asi 2 minuty na hustou kaši, odstavíme a necáme za občasného míchání vychladnout. Mezitím utřeme máslo (125 g) s oběma cukry (moučkový 140 g a 1 vanilkový) a žloutkem do pěny. Pak do ní po lžičkách vmícháme vychladlou kaši a utřeme na hladký krém.
Vytisknout recept (PDF)