Lískooříškové rohlíčky
Postup přípravy
Brambory, typu B nebo C, si uvaříme, oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme mouku (135 g), škrob (135 g), pudink, cukry (100 g + 40 g), citronovou kůru, prášek do pečiva a kousky másla. Vyhněteme vláčné těsto, které necháme půl hodiny odpočinout zabalené v igelitovém sáčku v ledničce. Oříšky si nameleme najemno, až vznikne mouka. Oříškovou mouku smícháme v misce s cukry (100 g+40 g). Mléko uvedeme do varu a přisypeme oříškovo-cukernou směs a přidáme meruňkový džem. Hmotu vymícháme a necháme zchladnout.
Troubu předehřejeme na 180°C. Těsto vyndáme z lednice a vyválíme na tloušťku 1 cm (podsypáváme směsí mouky a škrobu). Rádélkem vykrajujeme trojúhelníčky, které plníme u nejširší strany oříškovou směsí a pak od této strany ke špičce trojúhelníčku srolujeme rohlíček. Rohlíčky klademe na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšleháným vejcem. Posypeme sekanými ořechy a pečeme dozlatova 30 minut. Po vychladnutí rohlíčky pocukrujeme.
Vytisknout recept (PDF)