Kategorie receptů
Linecký košíček s ořechovou náplní
Počet ingrediencí
14
Počet porcí
20
Sacharidy na jednu porci
32 g
Doba přípravy
45 minut
Bez lepku
Postup přípravy
Změklý nakrájený tuk (142 g) na kousky promícháme se 76 g cukrem moučkovým. V robotu s hákem
zapracujeme postupně půl vejce a citronovou kůru,trošku citronové šťávy s 5 g vanilkového cukru. Vypracované těsto zabalíme do folie a dáme do chladna odpočinout. Z těsta vykrájíme kolečka o průměru cca 50 mm (podle velikosti košíčků), síla asi 3 mm.
Kolečka klademe do košíčků a vytvarujeme až po okraj (formičky není třeba vymazávat,
pokud nejsou nové). Těsto na dně košíčků propícháme vidličkou. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 - 200°C do růžova. Před plněním košíčků náplní každý vytřeme štětečkem rozehřátou čokoládou. Po ztuhnutí čokolády plníme ořechovou náplní: 280 ml mléka, 100 g pískového cukru, sirup (kukuříčny nebojiný) nebo med a 150 g mletých ořechů. Vaříme 3 minuty. Odstavíme a přidáme drcené piškoty. Přendáme do misky a necháme vychládnout. Ochutíme vanilkovým cukrem (5 g) a rumem (20 ml). Hmotu uhladíme mokrým prstem až k okrajům košíčku do hladka.Necháme dobře vychladit a následně máčíme v čokoládě.
Znovu vložíme do lednice ztuhnout. Košíčky dozdobíme, přilepíme rozpuštěnou čokoládou oříšek.
Vytisknout recept (PDF)
Vejce
25 g
Citróny
2 g
Vlašské ořechy jádra
150 g
Jihočeské mléko lahodné polotučné 1,5% 1 l
280 g
Cukr krystal
100 g
Vanilkový cukr Dia 40 g
10 g
Cukr moučka
76 g
Citronová kůra strouhaná 25 g
1 g
Piškoty bez lepku B 100 g
150 g
Směs bílá chlebová bez lepku 1000 g
110 g
Směs bílá bez lepku 1000 g
100 g
Včelí med luční 250 g
50 g
Krajanka máslo 250 g
142 g