Špikovaná kližka v zeleninové omáčce
Postup přípravy
Slaninu nakrájíme na špalíčky, mrkev, celer a cibuli na kousky. Připravené maso (kližka vcelku) napichujeme tenkým špičatým nožem a prošpikujeme slaninou. Co nevejde, odložíme. Maso osolíme, opepříme a svážeme potravinářským provázkem, aby udrželo tvar. V tlakovém hrnci rozehřejeme olej a maso zprudka opečeme ze všech stran a vytáhneme. Do základu přidáme zbytek špeku a cibuli. Restujeme pár minut a přidáme zeleninu a cukr. Po orestování přidáme tymián, protlak, hořčici a opět chvíli mícháme. Zalijeme vínem a necháme pár minut odvařit. Vrátíme maso a zalijeme vývarem (voda a bujón) tak do tří čtvrtin masa. Hrnec zakryjeme a vaříme pod tlakem cca hodinku. Maso musí být měkké. Vytáhneme ho a uložíme do tepla. Vytáhneme tymián, vše rozmixujeme do hladka a vlijeme smetanu pokojové teploty. Omáčka by měla mít dobrou hustotu, ale kdo chce hustší, přidá trochu jíšky nebo solamylu rozmíchaného v trošce vody a omáčku ještě povaří. Dochutíme a podáváme s knedlíky nebo s těstovinami.
Vytisknout recept (PDF)