Pohankový skořicový dort se slaným karamelem
Postup přípravy
Nejdřív upečeme korpus k dortu o průměru 20 cm. Bílky (4 ks) vyšleháme se solí (špetka) do bílé pěny, přidáme 1 skořicový cukr a vyšleháme tuhý sníh. Žloutky (4 ks) smícháme v misce s olejem (1 PL) a teplou vodou (3 PL). V druhé míse smícháme zbylé sypké suroviny (80 g cukru, pohankovou mouku, pudinkový prášek, 1 ČL kypřícího prášku). Do bílkového sněhu metličkou zašleháme žloutkovou směs a poté opatrně zapracujeme sypké suroviny. Těsto přendáme do dortové formy a pečeme na horkovzduch na 165 °C 25 minut.
Mezitím si připravíme slaný karamel: Do hrnce vložíme cukr (50 g) a 1 PL vody, na plotně necháme cukr zkaramelizovat, dáme stranou a rozpustíme v karamelu máslo (20 g). Hrnec dáme zpět na plotnu a na nízkém stupni pomalu zamícháváme do směsi smetanu, nakonec přidáme sůl (1/4 ČL) a necháme vychladnout.
Umícháme krém: v míse smícháme tvaroh s moučkovým cukrem (80 g). Zapracujeme cream cheese a vyšlehanou smetanu (125 ml).
Vychladlý korpus rozkrojíme podélně na dvě půlky. Naplníme ½ krému, na který rozložíme sekané vlašské ořechy a polijeme slaným karamelem. Zbytek krému použijeme na obmazání dortu a ozdobíme slaným karamelem, ovocem a sekanými ořechy.
Vytisknout recept (PDF)