Vánočka II.
Postup přípravy
Mouku prosejeme sítkem a vsypeme do mísy. Na dně mísy s moukou vyrobíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Mléko zahřejeme na teplotu 30 °C. Cca 100 ml ohřátého mléka nalijeme na droždí v míse a s malým množstvím mouky vyrobíme velmi řídké těsto (omládek). Necháme v teplém prostředí vykynout. Do hrnečku nalijeme ohřáté mléko, v něm rozpustíme sladidlo Irbis Stévie, žloutek, sádlo, sůl. Takto upravenou směs nalijeme do mísy s vyzrálým omládkem a hnětením vypracujeme v hladké, nelepivé těsto. Necháme v teplém prostředí vykynout. Poté přidáme rozinky. Hotové těsto rozdělíme na 6 nebo 8 klonků, ty vyválíme na prameny a upleteme zvolený tvar vánočky. Vánočku položíme na tukem potřený plech, namašlujeme vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Necháme kynout v teplém prostředí asi 20–30 minut a poté pečeme při teplotě cca 180 °C.
Vytisknout recept (PDF)