Vanilkový cheesecake z Hrašky s jablky, skořicí a griliášem
Postup přípravy
Příprava korpusu: Nejprve rozmixujeme oříšky, rozdrtíme 150 g sušenek Pak smícháme oříšky, sušenky se 70 g másla a zpracujeme na těsto. Těsto rukou vymačkáme do vymazané dortové formy o Ø 26 cm. Z části těsta vytvoříme po obvodu formy asi 3 cm vysoký okraj. Dáme na 10 minut zapéct do trouby na 160 °C.
Příprava krému: Hrašku Vanilka důkladně promícháme s mlékem a olejem. Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut. Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se HRAŠKA nepřipaluje. Pět minut před koncem varu přidáme jablka nakrájená na kostky o velikosti 1 cm, skořici, cukr, citrónovou šťávu a citrónovou kůru. Dobře promícháme a povaříme. Krém je dobře uvařený, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu. Ještě horký krém vlijeme na korpus, posypeme griliášem a necháme vychladnout.
Příprava griliáše
Mandle, oříšky či semínka opražíme nasucho v pánvi anebo v troubě. Cukr nasypeme do pánve, podlijeme nepatrně vodou a vaříme, až se voda vyvaří a cukr začne hnědnout. Nemícháme, ale hlídáme, aby se cukr nespálil. Když cukr začne karamelizovat, odstavíme hrnec z plotny a vsypeme připravené oříšky. Promícháme a směs nalijeme na předem připravený lehce tukem vytřený plech. Směs necháme vychlednout a pak nadrtíme na na griliáš.
Vytisknout recept (PDF)