Kategorie receptů
Tvarohový koláč s mákem
Počet ingrediencí
11
Počet porcí
6
Sacharidy na jednu porci
47 g
Doba přípravy
30 minut
Bez lepku
Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. Všechny přísady na těsto (mouka, mleté mandle, 100 g másla, kypřící prášek 100 g cukru), kromě vejce smícháme a uděláme drobenku. Přidáme vejce a zpracujeme na hladké těsto. Dáme chladit na hodinu do lednice.
Dortovou formu o průměru 23–24 cm lehce vymastíme a vyložíme těstem včetně okrajů. Pečeme zhruba 25 minut.
Utřeme tvaroh s vejci, zakysanou smetanou, cukrem, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou (případně dosladíme podle chuti). Nakonec vmícháme mák (nemletý). Předpečený korpus vyjmeme z trouby a naplníme připraveným tvarohem. Vrátíme do trouby a pečeme ještě asi 50 minut, až náplň zpevní a těsto bude krásně zlaté. Vyjmeme z trouby a po vychladnutí uložíme do chladničky.
Vytisknout recept (PDF)Mandle jádra 200 g
100 g
Bezlepková mouka Nomix 500 g
100 g
Jihočeské máslo 82 % 250 g
110 g
Cukr krystal
150 g
Citronová kůra strouhaná 25 g
5 g
Vanilka 1 lusk
0.5 g
Milkin tvaroh jemný 250 g
500 g
Vejce
150 g
Jihočeská zakysaná smetana min. 15% laktóza < 0,01% 200 g, tuk min. 15%
60 g
Kypřící prášek do pečiva 12 g
5 g