Kategorie receptů
Tvarohová štola
Počet ingrediencí
11
Počet porcí
8
Sacharidy na jednu porci
89 g
Doba přípravy
30 minut
Bez lepku
Postup přípravy
Oba cukry, vejce, tuky, tvaroh, může být i trocha rumu, smícháme v směs, do které přidáme mouku a vytvoříme hladké těsto. Na závěr do něj zapracujeme rozinky, citronovou kůru a ořechy. Z těsta vyválíme obdélník. Jednu z delších stran přeložíme do středu a druhou přitlačíme navrch – měla by vzniknout vlna. Pečeme při 180°C cca 40 minut na plechu vyloženém pečicím papírem. Upečenou štólu potíráme máslem (100 g), vždy ho necháme vsáknout do těsta. Pak ji hustě sypeme moučkovým cukrem – měl by se přestat vsakovat do másla a vytvořit suchou vrstvu. Štóla potřebuje rozležet, v alobalu ji dáme třeba do spíže nebo na balkon a nechte ji tam klidně několik týdnů. Tato tvarohová štola je však dobrá i k okamžité konzumaci.
Vytisknout recept (PDF)Vlašské ořechy jádra
120 g
Sádlo
50 g
Jihočeské máslo 82 % 250 g
225 g
Jihočeský tvaroh tučný 38 % 250 g
250 g
Cukr krystal
100 g
Vanilkový cukr Dia 40 g
40 g
Rozinky
120 g
Cukr moučka
120 g
Citronová kůra strouhaná 25 g
2 g
Samokypřící směs bílá bez lepku 1000 g
450 g