Svatební koláčky makové
Postup přípravy
V hrnečku rozmícháme droždí s cukrem (10 g), zalijeme do půlky vlažným mlékem (65 ml) a necháme kynout kvásek. Rozehřejeme si tuk (100 g sádla a 150 g másla) a necháme vychladnout. Do mísy dáme vykynutý kvásek a postupně všleháváme mouku (500 g), mléko (60 ml), 2 žloutky a tuk. Těsto pořádně vypracujeme nejlépe v kuchyňském robotu. Těsto nekyne. Na vál dáme půl dávky těsta a vyválíme placku. Kulatým vykrajovátkem vykrájíme kolečka. Do vykrojeného kolečka uděláme důlek a plníme nádivkou. V hrnci smícháme 150 g umletého máku, 150 ml mléka a postupně povaříme. Za stálého míchání následně přidáváme 100 g cukru a 3 lžíce pudingu. Povaříme do zhoustnutí. Přidáme špetku skořice, citronovou kůru a lžičku pravé vanilky. Posypeme drobenkou. (Hrubou) mouku (100 g) smícháme s cukrem (60 g). Rozpustíme si máslo (50 g) a přidáme ke směsi mouky a cukru. Přidáme sáček vanilkového cukru, který drobenku provoní. Lžící vše promícháme tak, aby se utvořily drobné "žmolky" - drobenku. Okraje koláčku potřeme rozkvedlaným vajíčkem. Dáme péct na plech s pečícím papírem. Pečeme na 170°C dozlatova.
Vytisknout recept (PDF)