Svatební koláčky jablečné
Postup přípravy
V hrnečku rozmícháme droždí s cukrem (10 g), zalijeme do půlky vlažným mlékem (65 ml) a necháme kynout kvásek. Rozehřejeme si tuk (100 g sádla a 150 g másla) a necháme vychladnout. Do mísy dáme vykynutý kvásek a postupně všleháváme mouku (500 g), mléko (60 ml), 2 žloutky a tuk. Těsto pořádně vypracujeme nejlépe v kuchyňském robotu. Těsto nekyne. Na vál dáme půl dávky těsta a vyválíme placku. Kulatým vykrajovátkem vykrájíme kolečka. Do vykrojeného kolečka uděláme důlek a plníme nádivkou. Jablka omyjeme, oloupeme a vykrájíme. Nahrubo nastrouháme. Dáme do kastrolku a přidáme cukr (50 g), lžíci skořici a nasekané ořechy. Vše povaříme. Přidáme puding a vaříme do zhoustnutí. Posypeme drobenkou. (Hrubou) mouku (100 g) smícháme s cukrem (60 g). Rozpustíme si máslo (50 g) a přidáme ke směsi mouky a cukru. Přidáme sáček vanilkového cukru, který drobenku provoní. Lžící vše promícháme tak, aby se utvořily drobné "žmolky" - drobenku. Okraje koláčku potřeme rozkvedlaným vajíčkem. Dáme péct na plech s pečícím papírem. Pečeme na 170 °c dozlatova.
Vytisknout recept (PDF)