Štědrák
Postup přípravy
Do 250 ml vlažného mléka přidáme lžíci cukru, nadrobíme droždí a necháme kvásek vzejít. Mezitím v misce smícháme 300 g bakery mix, 50 g cukru, 50 g rozpuštěného másla, 1 vajíčko a kvásek z droždí. Všechno vymixujeme na hladké těsto, které přikryjeme a necháme vykynout 45 minut. Těsto rozdělíme na 5 částí a rozválíme na pečící papír na tenko. Na první část natřeme povidla a vložíme druhé tenké těsto, na které natřeme tvarohovou náplň (250 g tvarohu, 1 vejce, rozinky namočené ve vodě či v rumu, vanilkový cukr a 2 lžíce moučkového cukru), další těsto, maková náplň (200 g máku, 50 ml mléka, 3 lžíce cukru), těsto a nakonec ořechovou náplň (200 g mletých ořechů, 50 ml mléka, vanilkový cukr, 3 lžíce moučkového cukru) a vložíme poslední plát těsta. Necháme ještě přikryté dokynout 20 minut. Před pečením potřeme rošlehaným vajíčkem a dáme péct na 200°C 35 minut. Vychladnutý pokrájíme.
Vytisknout recept (PDF)