Kategorie receptů
Šťavnatý makovo-jablečný koláč
Počet ingrediencí
12
Počet porcí
10
Sacharidy na jednu porci
71 g
Doba přípravy
30 minut
Bez lepku
Postup přípravy
Mletý mák zalijeme horkým mlékem, promícháme a necháme odpočívat. Mezitím si načisto a nastrouháme 4 větší jablka.
Připravíme si dvě mísy. Do jedné dáme 6 bílků a do tuha je vyšleháme.
Do druhé mísy dáme změklé máslo a moučkový cukr (200 g), vymícháme do hladka, přidáme 6 žloutků a vše řádně prošleháme. Potom postupně přidáváme a zašleháváme bezlepkovou krupici a kypřící prášek, mák (pokud je třeba, odlijeme přebytečné mléko) a vyždímané jablka.
Do makové směsi nakonec lehce vmícháme sníh.
Nalijeme do hlubšího plechu, který jsme vystlali pečícím papírem (nebo potřeli jemnou vrstvou oleje a posypali krupicí) a pečeme na 180°C asi 50 minut. Délka pečení závisí na výšce koláče, pokud ho pečeme v mělčím větším plechu, bude upečený dříve.
Ještě horký potřeme cukrovo-citrónovou polevou (hrnek cukru, šťáva z citrónua trochu vody) a posypeme opraženými mandlovými lupínky.
Vytisknout recept (PDF)
Citróny
50 g
Mandle jádra 200 g
20 g
Pitná voda nesycená
10 g
Dr. Halíř trvanlivé mléko polotučné 1 l
250 g
Cukr krystal
200 g
Cukr moučka
350 g
KRUPICE bez lepku 500 g
60 g
Krajanka máslo 250 g
125 g
Vejce
300 g
Jablka červená
250 g
Kypřící prášek do pečiva 12 g
12 g