Kategorie receptů
FILTRACE

Posvícenecké koláčky bez lepku

Počet ingrediencí
12
Počet porcí
10
Sacharidy na jednu porci
48 g
Doba přípravy
45 minut
 
Bez lepku Bez lepku

Postup přípravy

Do skleničky nalijeme 50 ml vlažného mléka, přidáme trochu cukru (10 g), rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

Ve velké míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta, 40 g másla, 1 vejce, sůl, 300 ml mléka, 50 g cukru a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut. Vzniklé řidší těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a rozdělíme ho na 2 díly. Jednu polovinu vrátíme zpět do mísy a zakryjeme potravinářskou fólií – budeme ji zpracovávat, až vložíme první část do trouby. Druhou polovinu si rozdělíme na 10 stejně velkých kousků o hmotnosti cca 38 gramů a každý několikrát přeložíme – těsto ohneme od kraje ke středu, otočíme o 90 stupňů, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů. Tento postup několikrát opakujeme, těsto se zpevní a vyhladí. Poté z jednotlivých kousků vytvoříme kuličky.

Plech vyložíme pečicím papírem a kuličky na něj naskládáme. Kuličky neumisťujeme příliš blízko sebe, aby se po vykynutí koláčky neslepily. Lehce je zmáčkneme a doprostřed uděláme hlubší důlek, do kterého budeme dávat teplou náplň. Takto připravené koláčky potřeme směsí rozšlehaného vejce s mlékem.

Připravíme si makovou náplň – smícháme 200 ml mléko s mákem a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme na mírném ohni cca 5–10 minut, než mák mléko nasaje a vznikne hustá hmota. Odstavíme a vmícháme povidla, kyselejší marmeládu, skořici a 1 lžičku moučkového cukru. Teplou náplň hned vkládáme lžičkou nebo stříkáme cukrářským sáčkem do důlků v koláčcích.

Připravíme si posypku smícháním mouky (čiroková), 15 g krystalového cukru a 25 g másla. Směs nakonec rukou promačkáme, aby vznikly hrubší kousky posypky a takto připravenou drobenkou koláčky posypeme.

Takto připravené koláčky necháme na teplém místě kynout cca 10 minut. Mezitím si vyhřejeme troubu na 230 °C a na její dno dáme starý hluboký plech na pečení.

Vykynuté koláčky vložíme do trouby. Na plech umístěný na dně trouby nalijeme cca 0,5 l vroucí vody. Troubu rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se tam díky vroucí vodě vytvoří. (V tuto chvíli začneme stejným způsobem zpracovávat druhou polovinu těsta.)

Pečeme cca 10 minut, na koláčcích se začnou objevovat hnědé flíčky. Poté troubu otevřeme a páru vyvětráme, vyndáme spodní plech, teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme dozlatova cca 10–15 minut.

Po upečení na každý koláček nalijeme cca půl lžičky rumu a necháme vychladnout na mřížce.

Z uvedených surovin upečeme cca 20 koláčků o průměru 8 cm.

 

Vytisknout recept (PDF)
Vejce
50 g
Vejce
Vejce
Výrobce
Potraviny bez dodavatele
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (5g)
Sacharidy 0g 0g
Cukry
Proteiny 13g 0,7g
Tuky 11g 0,6g
Vláknina
Energie 653Kj 33Kj
Bez lepku Bez lepku
Jedlá sůl vakuová 1 kg
1 g
Jedlá sůl vakuová 1 kg
Jedlá sůl vakuová 1 kg
Výrobce
Kávoviny akciová společnost
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (0.1g)
Sacharidy 0,3g 0g
Cukry 0,1g 0g
Proteiny 0,3g 0g
Tuky 0,1g 0g
Vláknina 0,3g 0g
Energie 50Kj 0Kj
Bez lepku Bez lepku
Jihočeské máslo 82 % 250 g
65 g
Jihočeské máslo 82 % 250 g
Jihočeské máslo 82 % 250 g
Výrobce
MADETA a.s.
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (6.5g)
Sacharidy 0,8g 0,1g
Cukry 0,8g 0,1g
Proteiny 0,8g 0,1g
Tuky 82g 5,3g
Vláknina
Energie 3061Kj 199Kj
Bez lepku Bez lepku
Dr. Halíř trvanlivé mléko polotučné 1 l
550 g
Dr. Halíř trvanlivé mléko polotučné 1 l
Dr. Halíř trvanlivé mléko polotučné 1 l
Výrobce
ALIMPEX FOOD a.s.
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (55g)
Sacharidy 4,9g 2,7g
Cukry 4,9g 2,7g
Proteiny 3,3g 1,8g
Tuky 1,5g 0,8g
Vláknina
Energie 195Kj 107Kj
Bez lepku Bez lepku
Cukr krystal
70 g
Cukr krystal
Cukr krystal
Výrobce
Potraviny bez dodavatele
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (7g)
Sacharidy 100g 7g
Cukry 100g 7g
Proteiny 0g 0g
Tuky 0g 0g
Vláknina 0g 0g
Energie 1700Kj 119Kj
Bez lepku Bez lepku
Cukr moučka
20 g
Cukr moučka
Cukr moučka
Výrobce
Potraviny bez dodavatele
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (2g)
Sacharidy 100g 2g
Cukry 97g 1,9g
Proteiny 0g 0g
Tuky 0g 0g
Vláknina 0g 0g
Energie 1700Kj 34Kj
Bez lepku Bez lepku
Skořice mletá 40 g
3 g
Skořice mletá 40 g
Skořice mletá 40 g
Výrobce
BENKOR s.r.o.
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (0.3g)
Sacharidy 81g 0,2g
Cukry 2,2g 0g
Proteiny 4g 0g
Tuky 1,2g 0g
Vláknina 53g 0,2g
Energie 1037Kj 3Kj
Bez lepku Bez lepku
PROMIX®-UNI - univerzální mouka bez lepku 1000 g
50 g
PROMIX®-UNI - univerzální mouka bez lepku 1000 g
PROMIX®-UNI - univerzální mouka bez lepku 1000 g
Výrobce
Novalim s.r.o.
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (5g)
Sacharidy 85g 4,2g
Cukry 0,3g 0g
Proteiny 3,1g 0,2g
Tuky 1,6g 0,1g
Vláknina 3g 0,2g
Energie 1576Kj 79Kj
Bez lepku Bez lepku
Bezlepková mouka PROMIX®-Alfa 1000 g
300 g
Bezlepková mouka PROMIX®-Alfa 1000 g
Bezlepková mouka PROMIX®-Alfa 1000 g
Výrobce
Novalim s.r.o.
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (30g)
Sacharidy 82g 25g
Cukry 0,3g 0,1g
Proteiny 3,1g 0,9g
Tuky 3,6g 1,1g
Vláknina 3g 0,9g
Energie 1601Kj 480Kj
Bez lepku Bez lepku
Lagris mák mletý termostabilizovaný 200 g
150 g
Lagris mák mletý termostabilizovaný 200 g
Lagris mák mletý termostabilizovaný 200 g
Výrobce
Podravka - Lagris a.s.
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (15g)
Sacharidy 17g 2,6g
Cukry 3g 0,5g
Proteiny 22g 3,3g
Tuky 30g 4,5g
Vláknina 18g 2,7g
Energie 1940Kj 291Kj
Bez lepku Bez lepku
Ovocňák Rakytníkový džem s hruškou 200 g
20 g
Ovocňák Rakytníkový džem s hruškou 200 g
Ovocňák Rakytníkový džem s hruškou 200 g
Výrobce
Ovocňák
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (2g)
Sacharidy 40g 0,8g
Cukry 39g 0,8g
Proteiny 0,1g 0g
Tuky 0,1g 0g
Vláknina
Energie 650Kj 13Kj
Bez lepku Bez lepku
Tradiční švestková povidla 380 g
60 g
Tradiční švestková povidla 380 g
Tradiční švestková povidla 380 g
Výrobce
Ovocňák
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (6g)
Sacharidy 60g 3,6g
Cukry 58g 3,5g
Proteiny 1,4g 0,1g
Tuky 0,2g 0g
Vláknina 4,6g 0,3g
Energie 1059Kj 64Kj
Bez lepku Bez lepku