Podzimní hruškový koláč
Postup přípravy
Mouku prosejeme přes sítko. Do mouky uděláme důlek a vlijeme do něj smetanu, přidáme cukr a špetku soli. Poté přidáme vychlazené máslo nakrájené na kostky. Těsto rychle spracujeme rukama. Vytvarujeme do hladké koule a necháme odležet hodinu v ledničce. Mezitím připravíme náplň - hrušky umyjeme, oloupeme a rozčtvrtíme. Čtvrtky hrušek zbavíme jádřinců a pokapeme je citronovou šťávou, aby nezhnědly. Čtvrtky obalíme v koření skořice, špatka mletého oříšku, 2 lžíce cukru) smíchaným a plátcích mandlí a „marinujeme”. Koláčovou formu vymažeme máslem. Těsto rozválíme a vložíme do formy tak, aby bylo i na bocích. Těsto propícháme vidličkou. Hrušky vkládáme těsně vedle sebe, vyskládané hrušky posypeme zbytkem mandlových plátků. Pečeme 45 minut na 200°C. Před podáváním bohatě posypeme moučkovým cukrem.
Vytisknout recept (PDF)