Perníkovník
Postup přípravy
Puding uvaříme podle návodu, použijeme však pouze 300 ml mléka, aby měl hustější konzistenci. Po uvaření dáme puding vychladnout. V míse smícháme ingredience na těsto a vypracujeme nelepivé těsto. Těsto dáme vychladit do lednice minimálně na 30 minut. S vychlazeným těstem se nám bude lépe pracovat. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Vychlazené těsto rozdělíme na 4 stejné díly. Všechny díly postupně vyválíme na cca půl centimetru tlustý plát, který vykrojíme do tvaru kola (na vykrojení dobře poslouží například větší miska). Ze zbytů z okrojků nakonec vyválíme poslední pátý plát a vykrojíme kolo. Každý plát dáme péct na cca 7 minut. Plát pravidelně kontrolujeme. Měl by být propečený, na povrchu suchý. Pozor však na příliš dlouhé pečení, aby jsme těsto nepřesušili a nebylo tvrdé. Mezi pečením plátů vyšleháme v misce dohladka puding s mascarpone. Pláty jsou po upečení velmi křehké, je proto nutné nechat je vychladnout, než s nimi budeme dál pracovat. Nevychladlé pláty jsou náchylné k poškození a zlomení. Po vychladnutí každý plát potřeme povidly či marmeládou, následně vanilkovým krémem a přiklopíme dalším plátem. Poslední plát pomažeme povidly a posypeme mletými ořechy. Dort dáíme do lednice vychledit alespoň na 2 hodiny, aby ztuhl a pěkně držel tvar.
Vytisknout recept (PDF)