Ovocný dort z pyré Jablko, hruška, rakytník
Postup přípravy
Rozmixované oříšky (lískové, vlašské..) smícháme s moukou a cukrem (70 g). Přidáme na kostky nakrájené studené máslo. Prsty pořádně promícháme a vytvoříme cosi podobného drobence. K té pak přidáme 2 žloutky, kakao (2 lžíce), skořici, rum (lžíce) a rychle zpracujeme v těsto. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a dáme do ní těsto, které vytvarujeme tak, aby kopírovalo dno formy i vysoké okraje. Dáme péct do trouby vyhřáté na 175 °C na 10–12 minut a mezitím si připravíme náplň. V misce vyšleháme smetanu s mascarpone (vše přímo z lednice) a moučkovým cukrem než se začnou dělat špičky. Po upečení korpusu ho necháme zchladnout a natřeme náplní. V nepřilnavé vysoké pánvi pak už jen rozmícháme pudinky ve sníženém množství vody a přimícháme ovocné pyré s cukrem dle chuti. Vaříme jako by to byl normální pudink a poté ihned nalijeme na dort. Po vystydnutí uchováváme do druhého dne v lednici.
Vytisknout recept (PDF)