Mrkvové muffiny se šlehačkou
Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 180°. V jedné míse smícháme suché přísady (230 g mouky, 3 ČL sody, vanilkový cukr, 2 ČL prášku do pečiva, cukry a 1/2 ČL soli). V druhé misce smícháme najemno nastrouhanou mrkev, ovesné vločky, rozinky, brusinky) a tekuté přísady (4 vejce, olej, 3 balení smetany, 2 PL medu) a tyto ingredience rozmixujeme najemno. Následně promícháme obě směsi, dokud nevznikne hladké těsto. Připravíme si formu na muffiny – do jednotlivých důlků vložíme papírové košíčky. Hotovou směs do košíčků rovnoměrně rozdělíme (těsto nalijeme těsně pod okraj). Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 25 min do zlatova (nejlépe to poznáme pomocí špejle, pokud se těsto na špejli nelepí, muffiny jsou hotové). Na šlehačkový toping si připravíme vychlazenou smetanu, elektrický šlehač a studenou nádobu, kam nalijeme smetanu. První minutu šleháme na nižší otáčky a postupně přidáváme na intenzitě. Šleháme dál, dokud není šlehačka pevná a netvoří kopečky. Na závěr si šlehačkou naplníme cukrářský sáček a muffiny nazdobíme.
Vytisknout recept (PDF)