Mrkvové dortíčky
Postup přípravy
Karotku omyjeme, oloupeme a nastrouháme do mísy. Do druhé mísy prosejeme mouku, lžičku sody, 1/2 lžičky kypřicího prášku, špetku soli a koření (1 lžička skořice ¼ lžičky mletého muškátového oříšku ¼ lžičky mletého zázvoru). V míse vyšleháme olej, třtinový cukr, cukr a 3 vejce. Přidáme zakysanou smetanu a nastrouhanou karotku a stěrkou vše promícháme. Postupně přidáváme moučnou směs a zapracujeme na těsto. Formu na muffiny vyložíme pečicími košíčky. Těsto nalijeme do ⅔ košíčků a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 20 minut dozlatova. Po upečení necháme dortíčky vychladnout na mřížce uvnitř formy na muffiny. Na krém vyšleháme mascarpone, smetanu ke šlehání a cukr moučku. Přendáme do cukrářského pytlíku s ozdobnou špičkou a nastříkáme na vychladlé dortíky. Dáme je odležet do lednice. Na plech dáme pečicí papír. Marcipán (200 g) rozdělíme na 2 stejné části. Každé barvivo (oranžové a zelené) zvlášť nejprve rozmícháme v mističce s pár kapkami vody. Nejlépe v rukavicích vezmeme 1 část marcipánu a promícháme ji s oranžovou barvou do požadovaného odstínu, stačí velmi malé množství. To samé opakujeme se zelenou barvou. Z oranžového marcipánu vymodelujeme mrkvičky a ze zeleného nať. Detaily na mrkvičce a nati upravíme párátkem. Dortíky na závěr ozdobíme připravenými mrkvičkami.
Vytisknout recept (PDF)