Mřížkový koláč kynutý s jablky
Postup přípravy
Postup náplň: 4 větší jablka nahrubo nastrouháme. Dáme do rendlíku, přidáme 2 lžíce cukru a skořici, přilijeme 100 ml mléka. Necháme chvilku povařit a přidáme pudingový prášek (půlku balení). Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Přisypeme nasekané oříšky a zamícháme.
Postup těsto: Droždí zamícháme v hrnečku se lžičkou cukru a zalijeme do půlky hrnku vlažným mlékem (150 ml). Kvásek necháme vykynout. Tuk rozehřejeme. Do pekárny dáme vlažné mléko (50 ml), rozehřátý tuk, 1 žloutek a vykynutý kvásek. Přisypeme mouku a 45 g cukru. Pekárnu zapneme na program těsto. Po vykynutí dvě třetiny rozválíme na plech. Poklademe jablečnou náplní. Zbytek těsta rozválíme a vykrájíme rádélkem větší proužky, kterými poklademe koláč. Dáme péct na 160°C asi tak na jednu hodinu. Pokud se nám v pekárně nepodaří řádně těsto vymísit, dáme ho do kuchyňského robotu nebo vymísíme ručně. Necháme v teple vykynout asi tak jednu hodinu.