Medovník
Postup přípravy
Máslo, cukr (150 g) a med za stálého míchání ohřejeme ve vodní lázni. Přidáme sodu, 2 vejce a mícháme, dokud nevznikne kompaktní hmota. Tu ještě teplou nalijeme do mouky, kterou jsme smíchali se xanthanovou gumou nebo žloutkem. Rukama vypracujeme hladké těsto, to si rozdělíme na 4 části a každou část vyválíme na tenkou placku požadovaného tvaru.
Jednotlivé pláty pečeme ve vyhřáté troubě asi 7 minut při 200°C. Ještě horké vykrojíme na požadovaný tvar a necháme vychladnout. Připravíme si krém: 2 velké zakysané smetany (kelímek 400 ml), cukr moučka dle chuti a 1/2 sáčku pudinku Créme Olé vanilka příchuť. Vyšlehaný krém natřeme na vychladlé medové pláty, slepíme krémem, potřeme i vrch a boky medovníku. Odkrojky těsta podrtíme či pomeleme, smícháme s trochou ořechů a posypeme povrch medovníku natřeného krémem. Můžeme pokapat čokoládou.