Mazanec II.
Postup přípravy
Mouku prosejeme sítkem a vsypeme do mísy. Na dně mísy s moukou vyrobíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Mléko zahřejeme na teplotu 30 °C. Cca 100 ml ohřátého mléka nalijeme na droždí v míse a s malým množstvím mouky vyrobíme velmi řídké těsto (omládek). Necháme v teplém prostředí vykynout. Do hrnečku nalijeme ohřáté mléko, v něm rozpustíme sladidlo Stévie, žloutek, sádlo, sůl. Takto upravenou směs nalijeme do mísy s vyzrálým omládkem a hnětením vypracujeme v hladké, nelepivé těsto. Necháme v teplém prostředí vykynout. Hotové těsto rozdělíme na dvě poloviny a ty stočíme do tvaru bochánku. Položíme na tukem zlehka namazaný plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Posypeme loupanými sekanými mandlemi. Natvarované bochánky necháme kynout v teplém prostředí asi 20–30 minut a poté pečeme při teplotě cca 180 °C.
Vytisknout recept (PDF)