Makový závin
Postup přípravy
V míse si vytvoříme kvásek z droždí, cukru a 100 ml vlažného mléka. Když máme smícháme vše dohromady a přidáme ostatní suroviny. Elektrickým hnětačem vytvoříme vláčné jemné těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme cca 50 minut kynout. Pak těsto popřekládáme a rozdělíme na tři díly, každý díl vyválíme na tenký obdélník cca 30x15cm, který naplníme makovou náplní. Je dobré plnit a rolovat již na pečícím papíře. Naplněný obdélník 2x srolujeme (přeložíme), tak aby spoj byl dole na pečícím papíře a povrch byl hladký bez spojů. Boky zahneme směrem dolů pod závin. Povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem. Necháme cca 20 minut odpočívat. Pečeme při 180 °C do světle růžova. Maková náplň: 150 g mletého máku, 300 ml mléka, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 50 g másla, 1 lžička skořice, 3 lžíce povidel, 1 lžíce rybízové marmelády, 1 lžíce rýžové mouky, 1 hrst bezlepkových piškotů (rozdrobených). Na umletý mák nalijeme horké mléko, mák mírně povaříme a přidáme ostatní suroviny, až vznikne hustá krémová konzistence odstavíme a necháme vychladnout makovou náplň.
Vytisknout recept (PDF)