Makový závin
Postup přípravy
Mouku prosejeme sítkem a vsypeme do mísy. Na dně mísy s moukou vyrobíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Mléko zahřejeme na teplotu 30 °C. Cca 100 ml ohřátého mléka nalijeme na droždí v míse a s malým množstvím mouky vyrobíme velmi řídké těsto (omládek). Necháme v teplém prostředí vykynout. Do hrnečku nalijeme ohřáté mléko (200-250 ml), v něm rozpustíme sladidlo (100 g), žloutek, olej, sádlo, sůl. Takto upravenou směs nalijeme do mísy s vyzrálým omládkem a hnětením vypracujeme v hladké, nelepivé těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v teplém prostředí vykynout. Těsto je správně vykynuté, když zvětší svůj původní objem opět minimálně na dvojnásobek. Těsto po vykynutí opět promícháme, tj. přetužíme (odstraníme plyny a kvasinkami vzniklé kyselinky, které způsobují tzv. pálení žáhy) a znovu necháme vykynout. Takto vyrobené těsto je připravené k dalšímu tvarování a plnění.
Těsto rozválíme a naplním připravenou náplní. Srolujeme a přendáme na papírem vyložený plech.Propícháme vidličkou a vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů. Peču asi 35 minut - sledujeme. Po upečení vrch potřu rozpuštěným máslem.
Náplň: mák na mlýnku pomeleme. Mléko (300 ml) uvedeme do varu (v hrnci nenáchylném k připalování), vsypeme pomletý mák a necháme projít varem. Sundáme z plotny, přidáme sladidlo (50 g) s máslem (20 g), promícháme a necháme mírně zchladnout. Přidáme špetku skořice a směs zahustíme strouhankou.
Vytisknout recept (PDF)