Kategorie receptů
Makový koláč s hruškami
Počet ingrediencí
13
Počet porcí
10
Sacharidy na jednu porci
30 g
Doba přípravy
30 minut
Bez lepku
Postup přípravy
Hrušky oloupeme a nakrájíme na menší kostky. 6 žloutků oddělíme od bílků. Ve větší míse mixérem vyšleháme žloutky, cukr, vanilkový cukr a máslo (130 g) do hustší pěny. Přidáme umletý mák s rýžovou moukou a jemně ale důkladně promícháme. Nakonec do těsta opatrně zapracujeme kousky hrušek a nasekané mandle. Těsto vlijeme do středně velkého plechu, který jsme si vystlali pečícím papírem. Dáme do trouby vyhřáté na 180° C a pečeme asi 40-45 minut.
Mezitím si připravíme polevu. Ve vodní lázni si necháme rozpustit máslo (100 g), přidáme kakao a mléko a pořádně promícháme metličkou, dokud se suroviny nespojí do hladké polevy. Odstavíme ze sporáku a po chvíli vmícháme med.
Když je koláč upečený, ještě za horka ho potřeme džemem a polijeme připravenou polevou. Necháme vychladnout a pak nakrájíme. Ozdobíme kokosovými hoblinami.
Vytisknout recept (PDF)
Vejce
300 g
Hrušky zelené
120 g
Mandle jádra 200 g
50 g
Holandské kakao 100 g
30 g
Dr. Halíř trvanlivé mléko polotučné 1 l
20 g
Cukr krystal
180 g
Vanilkový cukr Dia 40 g
12 g
Kokos strouhaný
20 g
Rýžová mouka 200 g
40 g
Včelí med smíšený luční 250 g
10 g
Krajanka máslo 250 g
230 g
Lagris mák mletý termostabilizovaný 200 g
160 g