Makovník bez lepku
Postup přípravy
Z 1 balení Promix Beta odsypeme asi 2 PL směsi bokem (budeme potřebovat na posypání válu). Do 150 ml teplého mléka rozmícháme 1 PL cukru a rozdrobíme kostku čerstvého droždí a necháme asi 5 minut při pokojové teplotě vzejít kvásek. Do směsi přidáme půl lžičky soli, kvásek, rozpuštěného 70 g tuku a asi 300 ml mléka, které přiléváme postupně podle potřeby, aby jsme ze všech přísad vypracovali mixérem vláčné těsto. Těsto necháme v míse kynout pod utěrkou.
Po vykynutí vyklopíme na desku posypanou odloženou moukou. Těsto promícháme a rozválíme na tloušťku asi 0.5 – 1 cm. Mák spaříme vodou a necháme odstát, osladíme moučkovým cukrem, potom přimícháme citrónovou kůru z jednoho citrónu a trochu šťavy, odlijeme přebytečnou tekutinu. Náplň natřeme na celý povrch těsta, necháme po okrajích asi po 1-1.5 cm volného místa, aby náplň nevytekla. Stočíme, potřeme rozšlehaným vajíčkem s trochou oleje a pečeme na 200°C asi 20 minut do zlatohněda.
Před podávaním posypeme moučkovým cukrem.
Vytisknout recept (PDF)