Letní dort müsli s citrónovým krémem
Postup přípravy
Rozinky, brusinky, lískové oříšky (nebo vlašské) i mandle nožem posekáme tzv. nahrubo. Máslo necháme roztopit. Med by měl být tekutý. Poté smícháme všechny ingredience (60 g bezlepkové mouky Nomix, 20 g creální kaše Nominy lahodné, 20 g (třtinového cukru), 50 ml stolního oleje nebo 50 g másla, 2 PL medu, 2-3 PL vody, 2 g jedlé sody, skořice (dle chuti) cca 1 ČL, špetka soli, 25 g rozinek, 25 g klikvy (brusinek), 25 g lískových oříšků, 40 g mandlí), a vytvoříme rozsýpavé těsto, které natlačíme rovnoměrně na dno vymaštěné dortové formy. Pozdější vytahování dortu z formy si můžeme usnadnit tím, že dno formy pokryjeme vrstvou alobalu a na ni dáme těsto. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 13 minut při 170 °C. Necháme vychladnout a zalijeme krémem. Ten připravíme takto: Vaječný žloutek šleháme na vodní lázni s (třtinovým) cukrem (50 g), přidáme citrónovou šťávu (50 g) a ještě chvíli šleháme. Hmotu prošleháme s tvarohem a zakysanou smetanou. Želatinu namočíme na chvilku do trochy vody (cca 4 PL), poté zahřejeme a zároveň mícháme, dokud se želatina nerozpustí (nevaří se). Tento roztok vmícháme do krému. Pokud použijeme BIO citrón, můžeme přidat i jeho postrouhanou kůru. Jako poslední lehce přimícháme tuhý sníh z bílku (při šlehání můžeme přidat pár zrnek soli). Výsledkem je dobře tuhnoucí krém, který výrazně chutná po citrónu. Krém nalijeme na upečený korpus a dáme do chladna. Bílá plocha jeho povrchu je čistý list, který zve k dozdobení (a samozřejmě i dochucení) jakýmkoli letním ovocem či jejich kombinací.
|
Vytisknout recept (PDF)