Koblížky z domácí pekárny
Postup přípravy
Na dno mísy od pekárny nalijeme teplou vodu, do ní rozdrobíme 16 g droždí nebo dáme instantní, přidáme olej, cukr, 1 vejce a 1 žloudek, mouku, citronovou kůru a sůl, můžeme i rum. Promícháme. Dle konzistestence můžeme přidat trochu mouky. Necháme odpočinout 5 minut a vyklopíme z mísy. Pomaštěnými dlaněmi si těsto rozdělíme na menší kousky (asi 70 g), také záleží na tom, jak chceme mít koblížky veliké. Každý kousek dlaní roztlačíme a na něj dáme trochu jakékoli tužší zavařeniny. Těsto zabalíme. Kuličky odložíme na pomaštěný plech, mírně roztlačíme a necháme kynout. Nakynuté vkládáme do horkého tuku. Teplotu upravíme tak, aby se koblížek smažil asi 5 minut. Vyjmeme a osušíme na papírové utěrce. Posypeme moučkovým cukrem. Pokud chceme plnit krémem nebo třeba nutelou, tak po usmažení a schládnutí koblížky rozřízneme a plníme.
Vytisknout recept (PDF)