Honzovy povidlové buchty
Postup přípravy
V míse si vytvoříme kvásek z droždí, cukru a 100 ml vlažného mléka.
Když máme vzešlý kvásek, smícháme vše dohromady a přidáme ostatní suroviny. Elektrickým hnětačem vytvoříme vláčné jemné těsto, které zakryjeme talířem( poklopem) a necháme cca 50 minut kynout. Pak těsto popřekládáme a vyválíme na tenký plát ze kterého vykrajujeme kolečka cca průměr 10 cm. Tyto kolečka plníme náplní. Konce naplněných koleček spojíme až vznikne bochánek. Každou buchtu potřeme z boku sádlem nebo olejem a uložíme do zapékací mísy, pekáčku, který si vymažeme olejem a vysypeme moukou. Pokud použijeme zapékací titanový hrnec vymazávat nemusíme. Necháme ještě cca 20 minut kynout, zakryjeme poklopem proti oschnutí. Troubu rozpálíme na 200°C se starým plechem nebo pekáčem, do kterého po rozpálení nalijeme horkou vodu, aby v troubě vzniklo hodně páry. Necháme takto péct cca 10 minut, pak vyděláme plech s vodou a snížíme teplotu na 180°C a dopékáme.
Pokud buchty pečeme v teflonové remosce, tak koláčky vkládáme jen do mírně vytřené olejem nádoby a do studené remosky, ve které je necháme ještě cca 15 minut odpočívat a pak ji zapneme. Pečeme cca 30 minut dokud nebudou mít světle hnědý nádech. Z výše uvedeného množství surovin připravíme honzovy buchty přesně do Grand remosky (největší). Pokud použijeme starý typ remosky s hliníkovou nádobou, tak použijeme pečící papír, se kterým ho vložíme do remosky, jinak postup zvolíme stejný jako v teflonovém provedení. Náplň: 200 g švestkových povidel, (1 lžíce rumu), špetka skořice a 1 lžička cukru moučka. Vše dobře rozmícháme do jemné konzistence.
Vytisknout recept (PDF)