Kategorie receptů
FILTRACE

Honzovy buchty bez lepku

Počet ingrediencí
8
Počet porcí
6
Sacharidy na jednu porci
75 g
Doba přípravy
30 minut
 
Bez lepku Bez lepku

Postup přípravy

Do skleničky nalijeme 50 ml vlažného mléka, přidáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

Ve velké míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta, olej, žloutek, sůl, zbytek mléka a cukru a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut. Vzniklé řidší těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a několikrát ho přeložíme – těsto ohneme od kraje ke středu, otočíme o 90 stupňů, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů. Tento postup několikrát opakujeme, těsto se zpevní a vyhladí.

Následně si těsto rozdělíme na 12 dílů, každý kousek zpracujeme překládáním stejným způsobem jako u těsta a poté ho rozválíme na placku o velikosti cca 8 cm. Do středu dáme 50 g náplně, kterou vytvoříme smícháním surovin (300 g povidel, 2 lžíce rumu a 30 h strouhaného bezlepkového perníku), okraje těsta složíme ke středu a pečlivě stiskneme k sobě, zabalíme a v dlaních srovnáme do tvaru kuliček.

Pekáček vymažeme olejem a kuličky skládáme spojem dolů jednu vedle druhé – olejem je potíráme i navrchu a po stranách, aby se k sobě nepřilepily. Nakonec je postříkáme vodou z rozprašovače a pekáček zakryjeme potravinářskou fólií tak, aby se kuliček nedotýkala. Takto necháme na teplém místě kynout cca 30 minut. Mezitím si vyhřejeme troubu na 230 °C a na její dno dáme starý hluboký plech na pečení.

Vykynuté buchty vložíme do trouby. Na plech umístěný na dně trouby nalijeme cca 0,5 l vroucí vody. Troubu rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se tam díky vroucí vodě vytvoří.

Pečeme cca 10 minut, dokud se buchty nezačnou zabarvovat do světle hnědé barvy. Poté troubu otevřeme a páru vyvětráme, vyndáme spodní plech a teplotu stáhneme na 170 °C, dopékáme cca 30 minut.

Po upečení překlopíme na mřížku, necháme vychladnout a poté pocukrujeme.

Z výše uvedených surovin upečeme cca 12 buchet ve formě o velikosti 20×25 cm.

 

Vytisknout recept (PDF)
Jedlá sůl
1 g
Jedlá sůl
Jedlá sůl
Výrobce
Potraviny bez dodavatele
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (0.16666666666667g)
Sacharidy 0g 0g
Cukry 0g 0g
Proteiny 0g 0g
Tuky 0g 0g
Vláknina 0g 0g
Energie 0Kj 0Kj
Bez lepku Bez lepku
Dr. Halíř trvanlivé mléko polotučné 1 l
300 g
Dr. Halíř trvanlivé mléko polotučné 1 l
Dr. Halíř trvanlivé mléko polotučné 1 l
Výrobce
ALIMPEX FOOD a.s.
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (50g)
Sacharidy 4,9g 2,5g
Cukry 4,9g 2,5g
Proteiny 3,3g 1,7g
Tuky 1,5g 0,8g
Vláknina
Energie 195Kj 98Kj
Bez lepku Bez lepku
Cukr krystal
50 g
Cukr krystal
Cukr krystal
Výrobce
Potraviny bez dodavatele
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (8.3333333333333g)
Sacharidy 100g 8,3g
Cukry 100g 8,3g
Proteiny 0g 0g
Tuky 0g 0g
Vláknina 0g 0g
Energie 1700Kj 142Kj
Bez lepku Bez lepku
Žloutek
28 g
Žloutek
Žloutek
Výrobce
Potraviny bez dodavatele
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (4.6666666666667g)
Sacharidy 0g 0g
Cukry
Proteiny 16g 0,7g
Tuky 31g 1,4g
Vláknina
Energie 1532Kj 71Kj
Bez lepku Bez lepku
Olej slunečnicový
50 g
Olej slunečnicový
Olej slunečnicový
Výrobce
Potraviny bez dodavatele
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (8.3333333333333g)
Sacharidy 0g 0g
Cukry 0g 0g
Proteiny 0g 0g
Tuky 92g 7,7g
Vláknina 0g 0g
Energie 3404Kj 284Kj
Bez lepku Bez lepku
Bezlepková mouka PROMIX®-Alfa 1000 g
250 g
Bezlepková mouka PROMIX®-Alfa 1000 g
Bezlepková mouka PROMIX®-Alfa 1000 g
Výrobce
Novalim s.r.o.
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (41.666666666667g)
Sacharidy 82g 34g
Cukry 0,3g 0,1g
Proteiny 3,1g 1,3g
Tuky 3,6g 1,5g
Vláknina 3g 1,3g
Energie 1601Kj 667Kj
Bez lepku Bez lepku
Čerstvé pekařské droždí 42 g
15 g
Čerstvé pekařské droždí 42 g
Čerstvé pekařské droždí 42 g
Výrobce
Lesaffre Česko, a.s.
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (2.5g)
Sacharidy 5g 0,1g
Cukry 4g 0,1g
Proteiny 14g 0,4g
Tuky 2g 0,1g
Vláknina 10g 0,3g
Energie 477Kj 12Kj
Bez lepku Bez lepku
Tradiční švestková povidla 380 g
300 g
Tradiční švestková povidla 380 g
Tradiční švestková povidla 380 g
Výrobce
Ovocňák
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (50g)
Sacharidy 60g 30g
Cukry 58g 29g
Proteiny 1,4g 0,7g
Tuky 0,2g 0,1g
Vláknina 4,6g 2,3g
Energie 1059Kj 530Kj
Bez lepku Bez lepku