Dort s kakaovým krémem

Postup přípravy
Mouku, kakaa (50 g) a kypřicího prášku promícháme a prosejme. Vejce (6 ks) rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky vyšleháme se sladidlem Stévie (100 g). Žloutky vyšleháme za postupného přidávání oleje. Obě vyšlehané hmoty spojíme a promícháme spolu se sypkou směsí. Ihned rozetřeme do dortové formy s vloženým pečícím papírem na jejím dně. Vložíme do předehřáté trouby a upečeme při teplotě 180 °C 30 minut. Po upečení zlehka poprášíme moukou, otočíme na teplý plech a necháme vychladnout.
Kakaový krém: Asi 1/3 mléka ručně metličkou prošleháme s pudinkovými prášky a žloutky (2 ks). Zbylé mléko nalijeme do hrnce, který není náchylný k připalování, a uvedeme do varu. Přilijeme předešlou prošlehanou směs a za stálého míchání provaříme (až není cítit po škrobu). Za občasného zamíchání necháme vychladnout. Přidáme sladidlo (120 g) i změklé máslo a vyšleháme v hladký krém. Nakonec přidáme prosáté kakao (40 g) a krém došleháme.
Dohotovení: vychladlý korpus nožem dvakrát prokrojíme, přidáme krém, rozetřeme, dáme další část korpusu a proces zopakujeme. Dort po stranách i horní části potřeme krémem a popř. posypeme ořechy. Necháme v chladničce ztuhnout. Zdobíme krémem, kakaem, ořechy, rozpuštěnou čokoládou apod.
Vytisknout recept (PDF)