Čokoládový věnec
Postup přípravy
Všechny ingredience vložíme do pekárny na program těsto a necháme zpracovat těsto. Pokud nemáme pekárnu, zaděláme si kvásek z vlažného mléka (200 ml), špetky cukru (10 g) a kvasnic. V misce prošleháme rozpuštěné máslo (60 g) se žloutkem. Ve velké míse smícháme mouku (400 g) s cukrem (50 g) a solí. Přidáme směs másla a žloutků a kvásek a zpracujeme těsto. Vyklopíme na vál a uhněteme hladké a nelepivé těsto, trvá to asi 6 minut. Pak těsto přendáme do mísy a necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout až zdvojnásobí objem, asi 1 hodinu.
Mezitím si nachystáme náplň:
6 lžic změklého másla, 1/3 hrnku mandlových lupínků, 75 g třtinového cukru, 1/2 hrnku kakaa holandského typu, 2 velké žloutky, 1 a 1/2 zarovnané lžičky mleté skořice, 1 lžička hladké mouky + na poprášení špetka mletého kajenského pepře
Na polevu:
55 g třtinového cukru, 1/2 zarovnané lžičky mleté skořice, 4 lžíce rozpuštěného másla
Plech vyložíme pečicím papírem. Rozmixujeme máslo, mandle, cukr, kakao, žloutky, skořici, mouku a kajenský pepř na pastu. Na pomoučněné pracovní ploše rozválíme těsto na obdélník zhruba 25 x 46 cm. Rozetřeme na něj kakaovou směs, přičemž necháme 2 cm okraj prázdný. Prázdné okraje potřeme vodou a z delší strany těsně svineme roládu. Čistý okraj lehce přitiskneme, abychom náplň uzavřeli uvnitř. Položíme na tác švem dolů a dáme na 30 minut ztuhnout do mrazáku. Rolku podélně překrojíme napůl a přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Na vzdálenějším konci stiskneme oba konce řeznou stranou k sobě. Obě poloviny zapleteme tak, aby vynikla efektní řezná strana. Konce zase stiskneme a oba zatočíme pod cop. Zlehka zakryjeme cop potravinářskou fólií a na teplém místě necháme ještě 30 minut kynout. Troubu předehřejeme na 175 °C. Sejmeme z copu fólii. Pečeme 30–35 minut dozlatova, v polovině pečení plech otočíme. Na polevu smícháme cukr se skořicí. Horký upečený cop potřeme máslem a mírně posypeme skořicovým cukrem. Necháme vychladnout a posypeme dalším skořicovým cukrem.
Vytisknout recept (PDF)