Kategorie receptů
Brownies s karamelem
Počet ingrediencí
8
Počet porcí
12
Sacharidy na jednu porci
49 g
Doba přípravy
40 minut
Bez lepku
Postup přípravy
Nejprve si připravíme karamel. 150 g krystalového cukru nasypeme do hlubší pánve a necháme na slabém plameni tát. Ideálně nemícháme, pouze sledujeme jak se cukr rozpouští. Jakmile se začne cukr pálit, pánev stáhneme z ohně a zahýbeme pánví, pak ji můžeme vrátit zpět, dokud se všechen cukr nerozpustí a nezbarví do zlatohněda. Tehdy do něj přilijeme šlehačku, opatrně, neboť karamel může začít trochu prskat, promícháme a vrátíme zpět na slabý oheň. Mícháme, dokud se hrudky karamelu nerozpustí a nevznikne nám hladká tekutina. Tehdy karamel zcela stáhneme z ohně, přidáme 30 g másla, promícháme a odstavíme z plotmy a necháme vychladnout.
Nad párou si rozpustíme hořkou čokoládu se zbylým máslem, když je zcela zkondenzovaná, odstavíme ji z ohně a necháme chladnout.
Mezitím si vyšleháme vejce s cukrem (100 g) a špetkou soli, dokud nám nevznikne nadýchaná bledá pěna. Potom do ní vmícháme Promix BETA, zlehka, ale důkladně a nakonec vmícháme rozpuštěnou čokoládu s máslem.
Nalijeme do čtyřhranného plechu (my jsme použili nízký plech a čtyřhranný rám o velikosti 20 × 25 cm), který jsme vystlali pečícím papírem. Pocákáme trochou karamelu, posypeme trochou ořechů a pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupních asi 20-25 minut.
Po upečení necháme trochu vychladnout, pak polijeme zbylým karamelem a posypeme zbylými ořechy.
Vytisknout recept (PDF)
Jihočeská smetana ke šlehání 33% 250 ml
150 g
Cukr krystal
250 g
Jedlá sůl vakuová 1 kg
1 g
Lískové ořechy
50 g
Bezlepková mouka PROMIX®-Beta 1000 g
150 g
Krajanka máslo 250 g
130 g
Vejce
150 g