Bezlepkový perník s hruškami politý karamelem

Postup přípravy
Omyté hrušky (5 ks) oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřinců. Hrušky necháme vcelku i se stopkou. Perníkové těsto: Všechny suroviny smícháme v misce a vyšleháme elektrickým mixérem (2 hrníčky Fine mix Liana, 1 hrnek krystalového cukru, 1 hrnek mléka sladké/acidko, 1/2 hrnku oleje, 1 ks vejce). Podle potřeby můžeme dolít mléko, pokud by bylo těsto příliš tuhé. Vylijeme do formy vystlané pečícím papírem. Rozpůlené hrušky rozložíme na stojato do těsta. Pečeme při 165°C 30 minut. Po dopečení perník necháme vychladnout, následně jej vyjmeme z formy. Karamelová poleva: Mezitím připravíme karamelovou polevu. Vodu (60 ml) a cukr (125 g) dáme do vyšší nádoby a zahříváme na nejvyšší teplotě. Když dosáhneme bodu varu, hmotu přikryjeme, ideálně průsvitnou poklicí, abychom mohli sledovat proces karamelizace. Jakmile začne karamelizace, teplotu snížíme na polovinu a odsledujeme si karamel, aby měl námi požadovanou barvu. Po celou dobu karamel NEMÍCHÁME. Na závěr vmícháme smetanu na šlehání (65 ml), máslo (1 PL) a trochu soli. Množství soli přizpůsobíme své chuti, ke zvýraznění karamelu přidáme pár krystalků, pokud chceme slaný karamel, přidáme cca polovinu kávové lžičky. Takto připravenou polevou polijeme hotový perníkový koláč. K posypání můžeme použít posekané ořechy.
forma o rozměru 31 x 11 x 8 cm
Vytisknout recept (PDF)