Banánový koláč

Postup přípravy
Ušleháme 4 žloutky, postupně přidáme cukr (140 g), olej (40 ml), mouku (160 g) a když chceme mít těsto víc nadýchané tak i kypřící prášek. Z 6 bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme 1 vanilkový cukr, znovu vyšleháme do tuhé pěny. Tyto dvě směsi zlehka zamícháme a nalijeme do vymaštěné a vysypané formy. Pečeme cca 15–20 min. na 180°C. Upečený piškot se pozná tak, že dřevěným párátkem zajedeme do středu korpusu a po vytáhnutí na něm není zachycené řídké těsto. Troubu během pečení neotvíráme. Banány nakrájíme na kolečka, v pánvi rozpustíme na mírném ohni máslo (70 g) s cukrem (100 g) a 1 vanilkovým cukrem, přidáme banány, citronovou kůru a 5 minut mícháme, až vznikne kaše, kterou necháme vychladnout. Povrch korpusu potřeme marmeládou a na ni rozetřeme banánovou směs. Nakonec zalijeme čokoládovou polevou (rozpuštěná čokoláda s kouskem másla) a dort necháme vychladnout.
Vytisknout recept (PDF)