Banánovo-kakaový řez
Postup přípravy
Nejprve si připravíme krém: Přivedeme k varu polovinu množství mléka, v druhé půlce si rozmícháme puding. Jakmile začne mléko vřít, smícháme a vaříme asi 1 minutu. Nehcáme zchladnout - občas promícháme, aby nevznikly hrudky. Vyšleháme si máslo (125 g) s moučkovým cukrem (50 g) a vanilkovým cukrem (10 g) do pěny a pomalu zašleháme vlažný puding. Necháme v lednici odpočinout. Těsto si připravíme klasicky, jako piškot: Zapneme troubu na 175 stupňů (horkovzdušnou) Vyšleháme z bílků sníh, žloutky s cukrem vyšleháme do pěny - během šlehání přidáme 3 PL studené vody (pěna více naběhne). Jakmile bude ušleháno, přidáme 1 PL oleje, zašleháme. V misce si smícháme mouku, kakao a kypřící prášek. Přes sítko asi na 3x přidáváme do žloutkové pěny a mícháme už ručně a velmi jemně. Nakonec přidáme pomalu a opatrně sníh. Plech si vyložíme pečícím papírem a rovnoměrně na něj nalijeme těsto. Pečeme asi 15 minut. Poté necháme v troubě asi 5 minut "dojít". !!!TROUBU NEOTEVÍRÁME!!! Piškot necháme zchladnout - asi 20 minut, rozkrojíme napůl. Oloupeme si banán a nakrájíme na plátky. Z lednice vytáhneme krém, asi minutu opět prošleháme (konzistence by měla být asi jako u šlehačky). Piškot lehce potřeme krémem, na který pokládáme po celé ploše banánové plátky. Oddělíme si asi 1/3 zbylého krému a 2/3 krému vrstvíme na banán - opatrně a zlehka. Přiložíme druhý plát piškotu a potřeme jej po všech stranách a povrchu krémem. Čokoládovou polevu (rozpuštěná čokoláda s trochou másla) postříkáme po celé ploše řezu a necháme v lednici zchladnout asi 2 hodny.
Vytisknout recept (PDF)