Čokoládové makronky s vanilkovo-kokosovým krémem
Postup přípravy
Jemně mleté mandle 120 g ještě jednou prosijeme přes jemné síto a dáme do misky. Bílky ( ks) lehce našleháme v misce se špetkou soli ručním šlehačem, tak, aby lehce nabyl na objemu. Potom za stálého míchání postupně pomalu přes síto přidáváme 150 g moučkového cukru, než vznikne velmi pevná bílková hmota. Potom mandle opatrně rovnoměrně podebereme vařečkou, aby nevznikly hrudky. Prosetý kakaový prášek (2 lžíce) rovněž rozmícháme, aby nevznikly hrudky, dokud nevznikne stejnoměrná barva. Troubu (s cirkulací vzduchu) předehřejeme na 80 °C.
2 plechy vyložtíme pečicím papírem a vymažeme trochou másla. Bílkovou hmotu naplníme do zdobicích sáčků a nastříkáme na plech s malými rozestupy 40 stejně velkých kapek. Vzniklé špičky by potom měly slehnout dohladka. Plechy vložíme do prostřední části trouby a necháme 20 minut sušit. Teplotu v troubě zvyšíme na 160 °C a pečeme makronky 8 až 10 minut. Neměly by příliš ztmavnout. Plechy vyjmeme z trouby a necháme makronky zcela vychladnout.
Mezitím vyškrábneme dřeň z vanilkového lusku. Máslo (120 g) s vanilkou a zbylým moučkovým cukrem (100 g) vyšleháme v misce do pěny. Sušený mletý kokos (2 lžíce) trochu opražíme na pánvi bez tuku a necháme vychladnout, potom zamícháme do máslového krému. Krém naplníme do zdobicího sáčku a nastříkáme kapku na 40 makronek. Zbylé makronky na ně položíme a lehce zatlačíme. Necháme asi hodinu v chladu.
Vytisknout recept (PDF)