Kategorie receptů
Zeleninový nákyp s krémovou pórkovou smetanou
Počet ingrediencí
16
Počet porcí
4
Sacharidy na jednu porci
17 g
Doba přípravy
40 minut
Bez lepku
Postup přípravy
Troubu rozehřejeme na 180°C.
4 velké mrkve a 4 velké cukety očistíme, 2 kedlubny oloupeme a vše nakrájíme na plátky asi 0,5 cm široké. 2 Pórky omyjeme a také nakrájíme na kolečka. Odděleně krátce namočíme do vroucí slané vody a ochladíme šokem v misce se studenou vodou. Rajčata očistíme od jadérek a nakrájíme na proužky asi 1 cm široké. Zapékací formu vytřeme olejem a zeleninu střídavě rozprostřeme do formy. V hrnci ohřejeme 400 ml vody a přidáme jíšku, bujón a okořeníme. Zamícháme a krátce povaříme. Necháme trochu vychladnout a přidáme 3 lžíce kysané smetany a 2 žloutky. Rozmícháme a nalijeme pravidelně na zeleninu v zapékací formě. Dáme do trouby a pečeme asi 20 minut dozlatova. Na talíři ozdobíme čerstvou bazalkou.
Cuketa
120 g
Mrkev
80 g
Pórek
200 g
Rajčata
80 g
Kedlubna
80 g
Jedlá sůl vakuová 1 kg
4 g
Bazalka čerstvá
5 g
Olivový olej
10 g
Jihočeská zakysaná smetana 18 % 180 g
30 g
Pitná voda nesycená
400 g
Žloutek
56 g
Hrášek v mírně slaném nálevu
200 g
Pepř černý mletý 20 g
3 g
Jíška světlá bez lepku 250 g
15 g
Podravka natur přísada do jídel 150 g
5 g