Slaný koláč na plech
Postup přípravy
Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, lžičku soli a promícháme. Máslo do mísy nastrouháme a zpracujeme s moučnou směsí na drobenku. Přidáme 1 vejce a studenou vodu a zpracujeme vše na hladké těsto. Těsto uválíme do kuličky, zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 60 minut odležet do lednice. Z odleželého těsta odkrojíme ¼, ze zbytku vyválíme obdélník o tloušťce 3 mm a rozměru 30 × 20 cm. Těsto přendáme na plech opatřený pečicím papírem. Ze zbytku těsta vytvoříme 2 hady a ty zamotáme do jednoduchého copu na ozdobení okraje koláče. V misce rozšleháme 1 vejce. Potřeme jím kraje koláče a cop na ozdobu zlehka přitlačíme, aby se přilepil a dobře utěsnil okraje pro náplň. Cop také potřeme vejcem. V misce rozšleháme ricottu nebo čerstvý sýr spolu se smetanou ke šlehání, osolíme a opepříme. Směs nalijeme do koláče. Navrch nasypeme omytý a odkapaný baby špenát. Na něj položíme omyté, očištěné a rozpůlené 2 stonky chřestu a jarní cibulku. Pak posypeme hráškem a hráškovými lusky. Na koláč opatrně rozklepneme 3 zbylá vejce a dáme ho péct do trouby na 190 °C na 15 minut dozlatova. Po upečení necháme koláč vychladnout na mřížce. Před podáváním ho ozdobíme nasekanými lískovými ořechy a hráškovými výhonky.
Vytisknout recept (PDF)