Musaka z baklažánů
Postup přípravy
Baklažány nakrájíme na plátky, posolíme a necháme vypotit. Potom je omyjeme horkou vodou a osušíme papírovými ubrousky. Vložíme je do pekáče, který jsme vyložili alobalem a vymazali olivovým olejem. Baklažány pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 15 minut. Na olivovém oleji krátce osmahneme nakrájenou cibulku a potom mleté maso. Přidáme nakrájená rajčata, bobkový list, pepř, prolisovaný česnek a Podravka přísadu. Dusíme a občas podléváme vodou. Když je maso měkké, přidáme nasekanou petrželku. Příprava bešamelu: na rozpuštěném másle krátce osmahneme mouku, zalijeme chladným mlékem a za stálého míchání asi 5 minut vaříme. Přidáme sůl, pepř a parmazán. Bešamel necháme trochu vychladnout a přimícháme rozšlehaná vejce. Do ohnivzdorné nádoby znovu poskládáme baklažány, na ně část restovaného masa, znovu baklažány, maso a zakončíme vrstvou baklažánů. Zalijeme připraveným bešamelem. Musaku pečeme v troubě předehřáté na 220°C cca 20 až 30 minut. Musaku z baklažánů podáváme teplou jako předkrm nebo hlavní chod s čerstvým salátem podle chuti.
Vytisknout recept (PDF)