Mexické Enchiladas
Postup přípravy
Příprava tortilly: Smícháme v misce mouku (250 g) s vodou (200 ml), přidáme lžičku soli. Dobře těsto prohněteme rukou a pak si ho rozděllíme na 4 části. Z každé části si rukou utvoříme kuličku. Na linku si natáhneme průhlednou potravinářskou folii, a to směrem od sebe tak, aby měla alespoň půl metru. Na spodní část folie si položíme kuličku těsta a lehce ji rozmáčkneme. Pak překryjeme horní částí folie tak, že kulička bude ve středu folie. Válečkem opatrně rozválíme kuličku přes folii do tvaru tortilly. Folie slouží k tomu, aby se těsto nelepilo. Velikostí by měla odpovídat přibližně střednímu talíři. Pokud chceme mít tortillu hezky kulatou, pak odlepíme z těsta horní vrstvu folie, položte na tortillu středně velký talířek dnem nahoru a nožem odkrojíme přečnívající části těsta. Rozehřejeme si nepřilnavou pánev na vyšší teplotu (není třeba olej). Tortillu odlepíme z potravinářské folie a vhodíme na pánev. Opečeme z obou stran, dokud se na tortille neudělají tmavší zlatavé flíčky a dokud se mírně nenafoukne. Pak tortillu přesuneme na talíř, který i s tortillou zabalíme do utěrky. V teple tortilla zůstane hezky měkká a bude možné ji smotat.
Příprava omáčky: V pánvi na rozehřátém oleji (10 ml) smažíme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli 10 minut dozlatova. Přidáme rozmělněný česnek, chilli koření, rajčatový protlak, vodu ( 150 ml) a zvolna povaříme 5 minut. Nakonec omáčku dochutíme solí, pepřem a římským kmínem. V jiné pánvi na rozehřátém oleji (20 ml) orestujeme oloupanou, nadrobno nasekanou cibuli a očištěnou, na kostičky nakrájenou papriku doměkka. Tortilly rozložíme vedle sebe, každou potřeme lžící omáčky, poklademe směsí cibule a papriky a posypeme nastrouhaným sýrem. Trochu sýru ponecháme na zapékání. Strany těsta přeložíme do středu a tortilly zavineme. Závitky urovnáme do vymaštěného pekáče, přelijeme zbylou omáčkou a posypeme zbylým sýrem. Pečeme 15 minut ve středně vyhřáté troubě. Enchiladas podáváme jako teplý předkrm.
Vytisknout recept (PDF)