Langoše bez lepku
Postup přípravy
Do skleničky nalijeme 50 ml vlažné vody, přidáme cukr, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.
Ve velké míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta, lžičku soli, 2 lžíce oleje, zbytek vody a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut. Vzniklé těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.
Z vykynutého těsta si lžící či stěrkou namočenou v oleji odkrajujeme kousky těsta, které lehce propracujeme a prsty jemně roztáhneme na olejem vymazaném talířku do tvaru langoše. Langoše děláme menší, větší by se nám špatně sundávaly a trhaly by se. Při práci s těstem nepoužíváme mouku (na podsypání ani tvarování), rychle se v pánvičce přepaluje.
V pánvičce rozpálíme větší vrstvu oleje. Nachystanou placičku těsta ihned dáváme do pánvičky a smažíme z každé strany cca 1–2 minuty – nesmažíme příliš zprudka, langoše by tak rychle ztmavly a nebyly by křupavé. Po usmažení je necháme okapat na kuchyňské papírové utěrce nebo papírovém ubrousku, odstraní se tak přebytečný olej.
Poté langoše potřeme česnekem utřeným s trochou soli a oleje, kečupem, posypeme nastrouhaným sýrem a podáváme.
Z uvedených surovin usmažíme asi 15 menších langošů.
Vytisknout recept (PDF)