Bílé fazole v tomatové omáčce
Postup přípravy
Fazole namočíme ve vodě na 24 hodin. Nebo použijeme fazole v nálevu. Pak je necháme okapat, dáme do hrnce a zalijeme čerstvou vodou. Obsah hrnce vaříme 30 minut téměř do měkka, pak slijeme přes síto a necháme okapat. Cibuli a česnek oloupeme. Celér omyjeme a očistíme a nakrájíme najemno. Rajčata nařízneme do kříže a v míse přelijeme vařící vodou. Pak prudce ochladíme studenou vodou, oloupeme, zbavíme stopek a nakrájíme na kolečka. Bylinky nasekáme najemno. Troubu předehřejeme na 180°C. V hrnci rozpálíme lžičku olivového oleje, v něm podusíme cibuli, česnek a celér, pak přidáme krájená rajčata a dusíme 10 minut. Přidáme zeleninový vývar, rajčatový protlak, bylinky, fazole, přivedeme k varu a dusíme 10 minut. Ochutíme solí a opepříme. Naplníme nákypovou formu a poklademe plátky rajčat, pokapeme olejem a necháme v troubě 30 minut dodělat.
Vytisknout recept (PDF)