Kategorie receptů
Vánočka I.
Počet ingrediencí
14
Počet porcí
15
Sacharidy na jednu porci
37 g
Doba přípravy
30 minut
Bez lepku
Postup přípravy
1 hrnek rozinek, 2 pl rumu, 2 pl horké vody, 200 g bílé chlebové mouky Doves Farm, 215 g bílé směsi Doves Farm, 150 g moučkového cukru, 1/2 sáčku instantního droždí, 1/2 čl soli, kůra z jednoho citronu, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 200 ml vlažného mléka, 1 pl medu, 150 g změklého másla, hrst mandlí, 1 pl rozpuštěného másla. V misce smícháme rum s rozinkami a dvěma lžícemi horké vody a necháme odležet (nejlépe přes noc). Smícháme mouky, cukry, droždí, sůl a citronovou kůru. V druhé misce si dobře promícháme vejce, vlažnou vodu a med. Nyní obě směsi spojíme a vypracujeme hladké těsto. Do takto připraveného těsta pomalu po lžících přidáváme máslo (vždy přidáme další, až je předchozí dobře zapracováno).
Nasáknuté rozinky scedíme od zbylé tekutiny a smícháme s lžící rozpuštěného másla. Tuto směs a mandle opatrně zapracujeme do těsta. Těsto necháme kynout pod folií 40 - 60 minut. Vykynulé těsto (nelekejte se, že je řídké) přendáme do vymazané vánočkové formy (vymazávám sádlem) a necháme znova vykynout pod folií. Pečeme v předehřáté troubě na 165°C v horkovzdušné troubě, bez HV při 185°C, přibližně 60 - 70 minut, dokud špejle po zapíchnutí do vánočky nevyjde ven pouze lehce vlhká a ne mokrá.
Vytisknout recept (PDF)
Vejce
150 g
Jedlá sůl
2 g
Mandle jádra 200 g
50 g
Jihočeské mléko lahodné polotučné 1,5% 1 l
200 g
Pitná voda nesycená
25 g
Vanilkový cukr Dia 40 g
12 g
Rozinky
50 g
Cukr moučka
150 g
Citronová kůra strouhaná 25 g
2 g
Směs bílá chlebová bez lepku 1000 g
200 g
Směs bílá bez lepku 1000 g
215 g
Včelí med smíšený luční 250 g
12 g
Krajanka máslo 250 g
162 g