Chia bagetky
Postup přípravy
Nejprve si do mísy nalijeme 250 ml vlažné vody do které namočíme lžíci chia semínek, necháme odležet minimálně 40 minut. Ve druhé míse si nachystáme kvásek z 50 ml teplé vody, do které rozdrobíme čerstvé droždí a lžičku cukru-necháme vzejít kvásek. Po 40 minutách do mísy ve které jsou nabobtnalá chia semínka, sůl a kvásek, vše vyhněteme do jemného těsta a nakonec přidáme lžíci oleje a znovu vyhněteme. Těsto necháme v míse na teplém místě přikryté utěrkou, sáčkem nebo poklopem kynout cca 50 minut. Až těsto zdvojnásobí svůj objem je nachystané na překládání. Těsto vyklopíme na vál a překládáme od kraje ke středu celkem cca 3x, mouku používáme na podmoučení minimálně. Z těsta vytvoříme váleček, který si rozkrojíme na 6 dílků a z každého dílku vytvoříme malý váleček, který vložíme na pečící papír a necháme zakryté utěrkou kynout cca 30-40 minut. Mezi tím si zapneme troubu na 240°C a dolů vložíme bud starý plech nebo zapékací mísu s vodou. Až jsou bagetky pěkně nakynuté a trouba s vodou rozpálená, bagetky si nařežeme aby nepopraskaly a postříkáme vodou a vložíme do trouby. Necháme 5minut v troubě aby se zapařily, po 5ti minutách vytáhneme mísu nebo plech s vodou a snížíme teplotu na 200°C a dopékáme. Jak zrůžoví a zní na poklep dutě jsou hotové. Ihned po vydělání z trouby klademe na mřížku aby vychladly, porcujeme nebo mrazíme až jsou uplně vychladlé.
Vytisknout recept (PDF)