Kategorie receptů
FILTRACE

Bílý chléb bez lepku (pečený v klasické troubě)

Počet ingrediencí
7
Počet porcí
12
Sacharidy na jednu porci
35 g
Doba přípravy
40 minut
 
Bez lepku Bez lepku

Postup přípravy

Do skleničky nalijeme 50 ml vlažné vody, přidáme cukr, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

Ve velké míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta, sůl, kmín, olej, zbytek vody a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut. Vzniklé těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a několikrát ho přeložíme – těsto ohneme od kraje ke středu, otočíme o 90 stupňů, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů. Tento postup několikrát opakujeme, těsto se zpevní a vyhladí. Během překládání můžeme přidat mouku, ale jen tolik, aby se těsto nelepilo k rukám a ke stolu.

Z těsta vytvoříme lehce zakulacený bochánek a dáme ho do ošatky – „pěknou“ stranou dolů – vysypané škrobem. Chléb nemusí kynout nutně v ošatce, důležité je, aby se těsto nerozteklo do stran, tedy stačí použít misku vyloženou pečicím papírem apod. V případě kynutí „na pečicím papíru“ dáme bochánek naopak „pěknou“ stranou nahoru (na plech budeme jen přenášet, nebudeme otáčet). Bochánek postříkáme vodou z rozprašovače, zakryjeme potravinářskou fólií tak, aby se ho nedotýkala, a na teplém místě necháme kynout cca 40 minut.

Mezitím si plech, na kterém budeme chléb péct, a troubu vyhřejeme na 250 °C a na její dno dáme starý hluboký plech na pečení.

Vykynutý chléb opatrně vyklopíme z ošatky na rozpálený plech, případně chléb na pečicím papíru přeneseme, znovu postříkáme vodou z rozprašovače a vložíme do trouby. Na plech umístěný na dně trouby nalijeme cca 0,5 l vroucí vody. Troubu rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se tam díky vroucí vodě vytvoří.

Pečeme cca 10 minut, poté troubu otevřeme a páru vyvětráme, vyndáme spodní plech, teplotu stáhneme na 200 °C a dopékáme cca 40 minut.

Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce.

Poznámka: Chléb před pečením postříkáme vodou proto, aby byl po upečení lesklý. A správně upečený chléb poznáme tak, že zaklepeme na spodek a ten musí „zvonit“, tzn. znít dutě.

 

 

 

 

Vytisknout recept (PDF)
Jedlá sůl
12 g
Jedlá sůl
Jedlá sůl
Výrobce
Potraviny bez dodavatele
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (1g)
Sacharidy 0g 0g
Cukry 0g 0g
Proteiny 0g 0g
Tuky 0g 0g
Vláknina 0g 0g
Energie 0Kj 0Kj
Bez lepku Bez lepku
Kmín celý
5 g
Kmín celý
Kmín celý
Výrobce
Potraviny bez dodavatele
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (0.41666666666667g)
Sacharidy 58g 0,2g
Cukry
Proteiny 12g 0,1g
Tuky 13g 0,1g
Vláknina
Energie 1683Kj 7Kj
Bez lepku Bez lepku
Pitná voda nesycená
600 g
Pitná voda nesycená
Pitná voda nesycená
Výrobce
Potraviny bez dodavatele

{"Výrobek bez změřených nutričních hodnot."}
 
Dle nařízení EU č. 1169/2011 není výrobce povinen zveřejnit nutriční hodnoty.

Cukr krystal
10 g
Cukr krystal
Cukr krystal
Výrobce
Potraviny bez dodavatele
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (0.83333333333333g)
Sacharidy 100g 0,8g
Cukry 100g 0,8g
Proteiny 0g 0g
Tuky 0g 0g
Vláknina 0g 0g
Energie 1700Kj 14Kj
Bez lepku Bez lepku
Olej slunečnicový
20 g
Olej slunečnicový
Olej slunečnicový
Výrobce
Potraviny bez dodavatele
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (1.6666666666667g)
Sacharidy 0g 0g
Cukry 0g 0g
Proteiny 0g 0g
Tuky 92g 1,5g
Vláknina 0g 0g
Energie 3404Kj 57Kj
Bez lepku Bez lepku
Bezlepková mouka PROMIX®-Alfa 1000 g
500 g
Bezlepková mouka PROMIX®-Alfa 1000 g
Bezlepková mouka PROMIX®-Alfa 1000 g
Výrobce
Novalim s.r.o.
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (41.666666666667g)
Sacharidy 82g 34g
Cukry 0,3g 0,1g
Proteiny 3,1g 1,3g
Tuky 3,6g 1,5g
Vláknina 3g 1,3g
Energie 1601Kj 667Kj
Bez lepku Bez lepku
Čerstvé pekařské droždí 42 g
15 g
Čerstvé pekařské droždí 42 g
Čerstvé pekařské droždí 42 g
Výrobce
Lesaffre Česko, a.s.
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (1.25g)
Sacharidy 5g 0,1g
Cukry 4g 0,1g
Proteiny 14g 0,2g
Tuky 2g 0g
Vláknina 10g 0,1g
Energie 477Kj 6Kj
Bez lepku Bez lepku