Kategorie receptů
Polévka z pečeného květáku s kurkumou
Počet ingrediencí
16
Počet porcí
4
Sacharidy na jednu porci
12 g
Doba přípravy
30 minut
Bez lepku
Postup přípravy
Menší květák rozebereme na růžičky, rozprostřeme ho na plech, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do rozpálené trouby na 180°C, asi na 20 - 30 minut. V hrnci na másle orestujeme na kolečka nakrájenou mrkev společně s nasekanou cibulí. Až začne mrkev barvit, přidáme na plátky nasekaný česnek a zázvor. Společně restujeme asi minutu, pak přidáme římský kmín, lžičku kurkumy, zarestujujeme a zalijeme vývarem. Vaříme asi 15 minut. Pak přidáme upečený květák a vše rozmixujeme dohladka. Polévku zjemníme smetanou a dochutíme solí, pepřem, troškou citronové šťávy a cukrem. Polévku servírujeme trochou s opečeným světlým chlebem potřený česnekem.
Vytisknout recept (PDF)
Cibule volná
40 g
Květák
200 g
Mrkev
40 g
Česnek
3 g
Jedlá sůl
3 g
Citróny
5 g
Zázvor čerstvý
5 g
Olivový olej
10 g
Jihočeská smetana ke šlehání 33% 250 ml
150 g
Jihočeské máslo 82 % 250 g
10 g
Pitná voda nesycená
10 g
Cukr krystal
5 g
Kmín římský 30 g
5 g
Kurkuma mletá 30 g
5 g
Pepř černý mletý 20 g
1 g