Boršč
Postup přípravy
Maso vložíme do nádoby a zalijeme vodou, uvedeme do varu, mírně osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, cibuli a zvolna vaříme aspoň 2 hodiny. Vepřové maso vyjmeme dřív, aby se nerozvařilo. Po uvaření hovězího masa vývar procedíme, přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a hlávkové zelí, oloupané a nakrájené brambory, nakrájená rajčata, koření a krátce povaříme. Slaninu nakrájíme na kostičky, mírně ji rozškvaříme, lehce na ní zpěníme papriku a přidáme do polévky. Prosátou mouku rozšleháme se smetanou, za stálého míchání vlijeme do polévky a vaříme aspoň půl hodiny. Poté do polévky přidáme oloupanou a uvařenou řepu, nakrájenou na nudličky, vložíme pokrájené maso, polévku přichutíme citrónovou šťávou, sladidlem a krátce povaříme.
Vytisknout recept (PDF)