Bigoš
Postup přípravy
Předehřejeme troubu na 170°C. V těžkém kastrolu vhodném do trouby opečeme na polovině sádla zprudka oba druhy masa nakrájené na kostky (hovězí kližku a vepřové plecko) , osolíme, opepříme, podlijeme vodou, přiklopíme. Za občasného promíchání a podlití pečeme, až je maso měkké. Zatím nakrouháme hlávkové zelí a případně překrájíme dlouhé kusy kysaného zelí. Oba druhy zelí dáme do hrnce, přidáme 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 10 kuliček celého pepře, 2 hrsti sušených hub, podlijeme a dusíme doměkka. Na pánvi mezitím osmahneme na zbylém sádle cibuli, přidáme klobásu a sladkou mletou papriku. Jakmile jsou maso, zelí i houby měkké, promícháme vše i s klobásou a podle chuti dosolíme a dopepříme. Teprve nakonec vmícháme rajčatový protlak a ještě chvilku povaříme. Podáváme s čerstvým chlebem.
Vytisknout recept (PDF)