Vepřové koleno, hořčičný dip a cibulová marmeláda
Postup přípravy
Cibuli červenou nebo bílou nakrájenou nahrubo dáme do rozehřátého hrnce se sádlem. Při střední teplotě a za častého míchání opékáme tak dlouho, až cibule začne karamelizovat, změkne a zesládne. Může to trvat hodinu, hodinu a půl. Až se vám zdá tak akorát chutná, zasypeme ji cukrem (třtinovým) a zalijte vinným octem. Doladíme solí (1 PL). Opět pokračujeme ve vaření a míchání, dalších 15 až 20 minut. Horké plníme do sklenic, necháme vychladnout a skladujeme v lednici.
Koleno dáme do pekáče, zalijeme asi 1 dcl vody a přiklopíme víkem. Pečeme na 190 °C dozlatova, bude to trvat asi půl hodiny, až hodinu. Deset minut před konce pečení odkryjeme víko a dopečeme křupavou kůrku. Průběžně přeléváme výpekem. Dip připravíme jednoduše smícháním všech suroviny (150 g majonézy, 100 g hrubozrnné hořčice, můžeme přidat najemno nasekanou jarní cibulku). Plátky chleba můžeme ještě opéct dokřupava v toustovači nebo na grilu. Lehce je mázneme hořčičným dipem, dáme na něj silný plátek vepřového kolena a nahoru cibulovou marmeládu. Můžeme ještě dozdobit kolečky jarní cibulky. Podáváme.
Vytisknout recept (PDF)